Søgemaskinerne finder ikke alt på internettet. Hvorfor ikke?

Internettet kan opdeles i tre forskellige kategorier; surface web, deep web og dark web, men hvori består forskellen egentlig?

30. august 2021. Skrevet af Kevin From

Illustration af surface web, deep web og dark web

Du kender det sikkert. Du sidder i sofaen med din smartphone, tablet eller computer og surfer rundt på internettet og vil gerne vide noget om et specifikt emne – hundefoder for eksempel. Du googler hundefoder og får en lang række resultater. Alle disse resultater er blevet indekseret af google i deres database på forhånd. Dette kaldes surface web. Surface web er et udtryk for den del af internettet, som kan indekseres af søgemaskiner som Google. Eksempler på dette kan være nyhedssider, webshops og blogs. 

Du kan komme i toppen af Google på to måder

Ring og hør, hvilken du skal vælge

Deep web og søgemaskinerne arbejder ikke sammen

Du køber hundefoder og er rigtig godt tilfreds med produktet, du modtager. Du er faktisk så tilfreds, at du ønsker at dele det med dine venner på Facebook, så du skriver et langt indlæg om, hvad du synes om produktet, og hvorfor det fungerer godt for dig og din hund. Dit Facebook opslag kan – alt efter dine privatlivsindstillinger på Facebook – nu kun ses af dem, du ønsker skal se det. Dette betyder, at dine venner nu får dit opslag vist i deres personlige Facebook feed og kan læse det. Google er ikke ven med dig på Facebook og kan ikke se dit opslag på Facebook og kan derfor ikke indeksere det. Dette kaldes for deep web. Deep web er et udtryk for den del af internettet, som søgemaskiner ikke kan indeksere, fordi søgemaskinen enten ikke kan finde det, eller fordi den ikke har adgang til det. Andre eksempler af deep web er dine bankkonti i din netbank eller din online e-mail konto.

Skal vi optimere din Facebook?

Kontakt os i dag

Dark web er det skjulte internet

Vi bruger alle surface web og deep web i dagligdagen uden at tænke over det, men der findes også et tredje internet, som er knap så udbredt. Dette internet kaldes for dark web og bruger en teknologi til at sikre anonymitet på internettet, når brugere surfer på dark web. Grundet matematikken i teknologien kan det ikke lade sig gøre at se både hvilken bruger, der forsøger at tilgå en hjemmeside, samt hvilken hjemmeside de forsøger at se. Det kan allerhøjest lade sig gøre at se, enten hvilken bruger der er tale om, eller hvilken hjemmeside der er tale om. At se begge på samme tid kan ikke lade sige gøre. 

Teknologien kaldes for Onion routing og blev opfundet af den amerikanske regering for at sikre, at data, som regeringen skulle sende via internettet, altid var sikkert og ikke kunne falde i de forkerte hænder. Det var aldrig meningen, at teknologien skulle være forbeholdt den amerikanske regering, hvorfor andre også tog det til sig. Eftersom dark web tilbød anonymitet, tog den kriminelle verden dark web til sig og åbnede markedspladser, hvor man kunne tilbyde sine ulovlige tjenester anonymt. Kryptovaluta er et anonymt betalingsmiddel og blev derfor betalingsmiddel på dark web, hvilket har været med til at få bl.a. Bitcoin til at stige i værdi. 

Vil du gerne lære mere om cybersikkerhed, og hvad det indebærer, så kan du læse om det her.