Vækst din Instagram med de rigtige hashtags

Vidste du, at du kan få din konto på Instagram til at vokse med de rigtige hashtags? Det handler om at lægge den rette strategi. Men lad os lige starte et helt andet sted. For hvad er det, hashtags gør? Og hvilke skal du bruge?

16. april 2019. Skrevet af: Christina Løvfall

Det får du svar på her, så lad os komme i gang. Mange kender nemlig slet ikke potentialet på Instagram og med hashtags. For hvordan vurderer man konkurrencen? Det lærer du her og får hurtigt et forspring med en strategisk tilgang.

Derfor er hashtags så vigtige

Dit hashtags på Instagram har to funktioner.

For det første fungerer de som søgeord. Brugerne kan søge efter inspirerende indhold og finde netop dit billede på den måde. Du kan lægge op til 30 hashtags på et billede, men jeg vil anbefale dig at skrue lidt ned. Instagram har nemlig lanceret en ny algoritme – ja ligesom dem vi hører så meget om på Facebook – som betyder, at du mister rækkevidde ved at bruge alle 30.

’Hvorfor’ tænker du måske – det er jo søgeord. Ændringen er lavet af den simple årsag, at det ikke er pænt rent visuelt og dermed mindre brugervenligt og æstetisk, som der lægges meget vægt på hos Instagram. Brug i stedet 5-15 hashtags som hovedregel. Det vigtigste er dog, at det skal se naturligt og lækkert ud.

Ligesom med søgeord på Google er der også forskellig konkurrence på de forskellige hashtags på Instagram. Derfor skal du vælge de rigtige til din konto – det vender vi tilbage til lige om lidt.

For det andet bruges hashtags på Instagram til at kategorisere din konto. Instagram arbejder med kasser eller nicher, som alle konti helst skal passe ind i.

Der er en kasse til konti om fitness, fodbold, mad, bolig og meget andet. Det handler om at bruge relevante hashtags for din niche for at fortælle Instagram, hvor du hører til. For når de ved, hvad dit indhold handler om, ved de også, hvem du skal vises frem for.

Find rundt i de forskellige hashtags

Der findes mange forskellige typer – og bare rolig! Du skal ikke kunne dem alle sammen i hovedet, men du skal vide, at de findes.

 1. Virale hashtags
  Det her er de mest populære. De bliver brugt på 1 million – 1 milliard billeder. Det er meget svært at blive set og hørt på disse hashtags. Det kan sammenlignes med at hviske til en rockkoncert. Så brug dem kun, hvis du har en kæmpestor konto.
  Eksempler: #tbt #me #instagood #love

 2. Trending hashtags
  Dem møder vi i forbindelse med begivenheder – store som små. Derfor er de ofte også tidsbegrænsede. De kan være meget store og næsten på niveau med de virale hashtags, men du kan også lave dine egne i forbindelse med events, produktlanceringer eller kampagner.
  Eksempler: #tsunami #pokemongo #jedi #WC2018

 3. Niche hashtags
  Nu skal du spidse øre, for det her er vigtigt. Du skal sætte fokus på, hvilken kasse Instagram skal putte din konto i. Med niche hashtags rammer du et bredt publikum med samme interesse som din konto. Dem skal du altid bruge.
  Eksempler: #fitness #travel #coaching #interior

 4. Subniche hashtags
  Under alle nicher findes subniche hashtags. Her bliver det endnu mere konkret. Sport er ikke længere bare sport og mad er ikke længere bare mad. Husk både at bruge niche og subniche hashtags til at målrette dit indhold.
  Eksempler: #fodbold #crossfit #meetfreemonday #simpleliving

 5. Brede lokation hashtags
  Nu handler det om geografi. Vil du helst bare ramme dit lokale publikum, eller dem som har interesse for det? Sæt fokus på de brede geografiske rammer.
  Eksempler: #nordjylland #københavn #bornholm

 6. Specifikke lokation hashtags
  Måske skaber de brede lokation hashtags ikke værdi nok for dig. Så kan du gøre det endnu mere specifikt. Det er blandet andet for restauranter og lokale virksomheder. Det kan være alt fra seværdigheder til gadenavne og mindre byer.
  Eksempler: #skagen #nørrebrogade #jyskebankboxen #vesterhavet

 7. Følelse hashtags
  Med disse hashtags kan du skabe en følelse eller en atmosfære. De er ikke spændende for førnævnte algoritme, da Instagram ikke kan placere dig i en niche ud fra følelser. Men det giver et godt og personligt glimt til dit indhold.
  Eksempler: #superglad #mandagstræt #endeligweekend

 8. Firma hashtags
  Brug dit firmanavn. Det er meget simpelt og meget vigtigt. De skal være med på alle dine billeder. Ingen må være i tvivl om, hvem der er afsender, og du skal skabe et navn for dig selv.
  Eksempler: #vestjyskmarketing #byensbageri #novonordisk #bilka

 9. Dine egne hashtags
  Nu bliver det personligt. Med dine egne hashtags skal brugerne lære dig at kende og ’connecte’ med dig. Du finder selv på dem til fx begivenheder, vaner, produkter. Det bedste, der kan ske, er, at brugerne også begynder at bruge dit hashtag. Det skaber social proof, altså socialt bevis, for, at andre også godt kan lide dine produkter, dit indhold eller lign.
  Eksempler: #camillasmorgen #sørensbageri #kmanbefaler #pennychiller

 10. Konkurrence hashtags
  De giver måske lidt sig selv. Når du laver konkurrencer, skal du bruge konkurrence hashtags. Brug dem til at skabe trafik. Dine konkurrencer behøver ikke altid handle om at få flere til at følge dig. Bed deltagerne om at dele et billede med dit konkurrence hashtag og skab en viral effekt.
  Eksempler: #samsunggiveaway #vindmedvalsemoellen #sommerkonkurrence

 11. Produkt hashtags
  Sidst men ikke mindst er der dine produkter og services. De skal selvfølgelig bruges til at fremhæve og sælge et specifikt produkt
  Eksempler: #iphone #marketingkursus #stribedesokker

Som sagt skal du ikke kunne huske dem alle – og måske er det ikke engang alle, der er relevante for dig og din virksomhed. Den eneste ”regel” er, at du altid skal bruge niche og subniche hashtags. Så bliver du vist til de rigtige brugere.

Men det er ikke nok at kende de gode hashtags. Det er også meget vigtigt, at du ved, hvilke hashtags, du IKKE skal bruge. Har du hørt om shadow ban? Det betyder, at din konto virker, men du bliver lukket inde i en boble. Du kan interagere med dit nuværende publikum, men får ikke nye følgere.

Instagram er indrettet sådan, at hvis man har for meget dårlig trafik, altså en lav trust score, bliver man vist mindre. Så mere tillid giver mere synlighed og rækkevidde. Derfor skal du undgå dårlige hashtags, der trækker ned.

Det kan eksempelvis være #followforfollow #books #brain #like4like. De er overbrugt. Du spotter dårlige hashtags ved at lave en søgning på Instagram og tjekke, om de har en top 9. Hvis ikke har de en negativ effekt på din konto. Dit hashtag har en top ni, hvis du kan vælge mellem ’populært’ og ’seneste’, som på eksemplet nedenfor.

Sådan finder du de hashtags, der får din konto til at vokse

Som du nok allerede har gættet handler brugen af hashtags om at blive set. Ligesom med søgeord kan du rangere højt eller lavt. Det er bestemt af, hvor mange likes og kommentarer dit billede får – og hvor mange konkurrenternes får.

Du skal i gang med at analysere konkurrencen – og før du bliver helt skræmt, skynder jeg mig at tilføje, at du bare skal kigge på top 9. For at lægge en plan, skal du vide, hvor mange likes, der skal til for at komme i top 9 på et søgeord.

Det er langhåret og manuelt, men rugbrødsarbejdet belønner sig, hvis du vil gå strategisk til værks. Sådan laver du analysen:

 1. Søg på det hashtag, du vil undersøge.
 2. Tjek manuelt antal likes for hvert billede i top 9 og skriv tallene i et Excel-ark.
 3. Læg sammen og divider med 9, så du får et gennemsnit.

Den øvelse skal du lave på alle de hashtags, der kunne være interessante for dig at bruge. Ja, du skal måske undersøge 50-100 hashtags, hvis det skal gøres rigtig grundigt.

Er ressourcerne knap så omfattende? Så kan du starte med mindre, tage det i etaper eller få hjælp. Start med de oplagte og lad derefter Instagram hjælpe dig. Ved en søgning tilbyder Instagram som regel relevante hashtags. Dem kan du med fordel også løbe igennem.

Anden del af analysen handler om din egen konto. For hvor mange likes har du i gennemsnit? Lav samme regnestykke, som på de relevante hashtags – men spring dine tre nyeste billeder, hvis du har tilføjet dem for nylig. De kan nemlig stadig være i gang med at modtage likes.

Sådan opbygger du dit hashtagsæt

Med konkurrencen og et indblik i din egen, nuværende situation på plads, skal du have sammensat dit hashtagsæt. Hvor mange du skal bruge, afhænger af din målgruppe, og hvor meget du poster. Der er altså ikke et endegyldigt svar, men lad mig give dig nogle retningslinjer at arbejde ud fra.

Dit hashtagsæt skal bestå af:

 • 25% med flere likes end din konto i gennemsnit – Her er der mulighed for at blive vist.
 • 25% med ca. samme antal likes som din konto i gennemsnit – Her bliver du med stor sandsynlighed vist.
 • 25% med færre likes end din konto – Her er du sikker på at blive vist.
 • 25% brand, firma og personlige hashtags – De skal altid være med.

Med denne sammensætning hjælper du dig selv til at rangere på større hashtags. Det er ikke klaret på 14 dage. Men med tålmodighed skal resultaterne nok vise sig.

Har du en lille – måske nystartet – konto, som i gennemsnit får 10 likes pr. post, kan det være voldsomt at snakke om 25% af det ene og andet. Tallene du arbejder i bliver alt for små. Derfor skal du starte med at lave hashtagsæt af 75% med ca. 0-200 likes og 25% brand hashtags.

Vi er klar til at hjælpe

Der er på intet tidspunkt lagt skjul på, at det kan være en stor opgave at gå i gang med. Derfor tilbyder vi gerne en hjælpende hånd. Skal vi lave analysen, sammensætte gode hashtagsæt eller lave indholdsplaner?

Giv os et ring på 97 32 01 08 eller skriv til os på info@vestjyskmarketing.dk - Så finder vi den rigtige løsning til dig.